3 – 6 YAŞ ÇOCUK BESLENMESİ

Çocuklar, 3 yaş ve üzeri dönemde hayatlarının sonuna kadar devam ettirebilecekleri alışkanlıklar edinirler. Bu sırada yetişkinlik döneminde ortaya çıkabilecek diyabet, şişmanlık, kalp hastalıkları gibi pek çok kronik hastalık riskinden de korunmuş olurlar.

Çocuğunuzun okula başlamadan önceki bu döneminde, sağlıklı ve eğlenceli alternatiflerle yemeğe olan ilgisini arttırın. Deneyerek kazanacağı kimlik bulma arayışında çevresindeki insanları taklit edebilir. Bunun sonunda bir yiyeceğe karşı ilgisizlik gösterebilir. Bu durumda kesinlikle onun üzerinde baskı kurmayın. Sizi örnek alacağını unutmadan ona yetişkin bir birey gibi davranın.  Yemeği çocuğunuzla birlikte hazırlamanız onun besinleri daha iyi tanımasına fırsat verir. Yemekleri ailece yemeğe özen gösterin. Çocuğunuzun yemek yemeyi bir işkence değil, zevkli bir aktivite olarak görmesine yardımcı olun.

Büyüme ve gelişmesi devam eden çocuğunuzun beslenmesi çok önemlidir ve beslenmesindeki öncelikli amaç vücudunun ihtiyacı olan vitamin, mineral, protein, karbonhidrat ve yağı dengeli bir şekilde karşılamaktır. Artık çocuğunuz büyüdüğü için ihtiyaç duyduğu besin öğeleri de artar. Bu yüzden öğün sayısını 4-6 öğüne çıkarmalısınız.

Çocuğunuzun bu dönemde abur cubur tarzı besinlere ilgisi artabilir. Bu yüzden ara öğünlerinde ona sağlıklı atıştırmalıklar hazırlayarak çocuğunuzun vücudu için gerekli olmayan şeker, rafine yağ gibi katkı maddelerinden uzak tutmuş olursunuz.

EBEVEYNLER NE YAPMALI?

  • Her besin grubundan yeteri miktarda vererek doğru bir besin örüntüsü oluşturun.
  • Sebze, meyve, kaliteli proteinler ve işlenmemiş tahıllar çocuğunuz için sağlıklı besin öğeleridir. Pek çok sebze ve meyveyle çocuğunuzun tatlı ihtiyacını karşılayabilirsiniz.
  • Besinleri tatlandırmak için doğranmış veya püre olarak, taze veya kuru meyve ekleyebilirsiniz.
  • Hazır – paketlenmiş gıdalar vermekten kaçının. Ev yapımı, doğal ve taze yiyecekler hazırlayarak doğallığı koruyun.
  • Hazırladığınız yiyeceklere sağlıklı yağlar ekleyerek besin içeriğini arttırabilirsiniz.
  • Ödül sistemiyle yemek yemeye alıştırmayın. Çocuğunuza sağlıklı bir yemek planı oluşturarak yemek yemesinin ihtiyacı olduğunu öğretin.
  • Stres, üzüntü gibi herhangi bir duygu değişimi sırasında beslenme düzenini bozacak sağlıksız atıştırmalıklara yönelmesine izin vermeyin.
  • Çocuğunuza besin bilgisini doğru bir şekilde kazandırarak, bilinçli bir birey olmasına yardımcı olun.

Siz de çocuğunuzun geleceğinize gerçekten iyi bir yatırım yapmak istiyorsanız gelin beraber sağlıksız alışkanlıklarını sağlıklı alışkanlıklarla değiştirelim.