Sütüm Yetersiz, Nasıl Arttırmalıyım

SÜTÜM YETERSİZ, NASIL ARTTIRMALIYIM?

Her şeyden önce, sütünüz gerçekten yetersiz mi? Çoğu zaman, anneler gerçekten yetersiz değilken bu düşünceye kapılabiliyor. Eğer bebeğiniz;

  • 24 saatte 6 – 8 kez besleniyorsa,
  • 24 saatte 5 – 6 kez bezini ıslatıyor ve 3 – 4 kez kaka yapıyorsa,
  • Sadece anne sütüyle beslenirken kilo alımı yeterliyse,
  • Emzirme sıklığı gittikçe azalıyorsa

sütünüz yeterli demektir, endişelerinizi bir kenara bırakın 😊

Siz de, bu durumlara baktınız ve tam tersi bir durumla karşılaştınız. Sütü az olan anneler buraya dikkat! Peki sütünüzü arttırmak için neler yapabilirsiniz?

Aslında tüm annelerin önem verdiği asıl konu bu. Eğer süt miktarınızı hızlandırmak ya da arttırmak istiyorsanız, ilk yapmanız gereken şey daha fazla sütü memeden çıkarmak ve bunu sık sık tekrarlamak olmalıdır. Çünkü buradaki asıl amaç memede daha az süt biriktirmektir.

Artık ilk yapmanız gereken adımı bildiğinize göre şimdi size başka yollar hakkında bazı önerilerde bulunacağım;

  1. Dinlenmenize özen gösterin. Doğum sonrası toparlanamadığınız veya yeterli miktarda dinlenemediğiniz için sütünüz az olabilir. Bu nedenle yeterli miktarda dinlenin, gerekirse yakınlarınızdan yardım alın.
  2. Sağlıklı beslenmeye özen gösterin. Zayıf ve dengesiz bir beslenme şekli, süt üretiminizin az olmasına neden olabilir. Sık öğünler yaparak yeterli beslenmeye ve öğün atlamamaya dikkat edin. Kendi başınıza diyet yapmanız pek doğru bir yöntem değildir, bu nedenle bir uzmandan destek alın.
  3. Su içmeyi ihmal etmeyin. Günlük sıvı tüketiminizin az olması süt miktarınızın az olmasının bir başka nedeni olabilir. Bu nedenle her emzirme sonrası su içmeyi ve günlük toplamda 3 litre su tüketmeyi unutmayın.
  4. Memenizde sütün birikmesine izin vermeyin. Sık emzirmeye dikkat ederek memelerinizi boşaltın. Eğer bebeğiniz bu konuda yeterli değilse, kalan fazla sütü sağarak boşaltılmasına yardımcı olursanız faydasını göreceksiniz.
  5. Moralinizi yüksek tutun. Emzirme döneminde sütünüzü arttıran önemli faktörlerden biridir. Bu yüzden moralinizi iyi tutmalısınız. Sizi olumsuz etkileyen veya etkileyebileceğini düşündüğünüz durumlardan uzak kalmaya çalışın.
  6. Koyu yapraklı yeşil sebzeler süt üretiminizi arttırır. Bu yüzden bolca yeşillik tüketmeye özen gösterin. Özellikle dereotu, roka gibi sebzelere diyetinizde yer verin.
  7. Fındık, badem, ceviz, hurma, dut kurusu gibi besinler ara öğününüz olsun. Bu besinler sütünüzün kalitesini arttıracağından dolayı beslenmenizde mutlaka yer vermeniz gerekenler arasındadır. Ancak fazla kilo alımını da önlemek için tüketeceğiniz miktarlara dikkat etmelisiniz.
  8. Kurubaklagiller önemli. Börülce, nohut, barbunya gibi kurubaklagiller süt üretiminizi arttırır. Ancak bebeğinizde gaz varsa bu sorun geçtikten sonra bu yiyeceklere başlamanızda yarar var.
  9. Isırgan otu, arpa, yulaf süt verimini olumlu etkiler. Isırgan otu, malt içecekleri ve yulaf sütünü yeterli ve dengeli beslenmenize ek olarak kullanabilirsiniz.
  10. İşlem görmüş besin tüketmeyin. Katkı maddeleri içeren besinlerden olabildiğince uzak durun, çünkü bu katkı maddelerinin anne sütü ile bebeğinize geçebilme durumu olabileceğinden dolayı dikkatli davranmak önemlidir. Yalnızca katkı maddeleri değil, yapay tatlandırıcılar da anne sütünden bebeğe geçebilir, bu yüzden dikkat edilmelidir.
admin

Leave a Comment