PARMAK BESİNLER
Dünya sağlık örgütü bebeğin ilk altı ayında bebek için en ideal besin olan anne sütünü tüketmesini önermektedir. Bebeğinizin beslenmesinde altıncı aydan sonra ise anne sütü bebeğiniz için yeterli besin öğesini sağlayamayabileceğinden anne sütünden ek gıdalara geçiş dönemi başlar. Bebeğiniz artık püre gıdalar tüketebilir hale gelir. Bu dönemde bebeğinizin motor becerileri daha hızlı gelişmeye başlayacaktır. Henüz katı gıdaları yiyemese bile kavrama-tutma becerisi, çene kaslarının gelişmesi dolayısıyla çevresinde gördüğü birçok eşyayı ağzına götürme eğiliminde olabilir. Bu nedenle bazı parmak yiyecekleri deneyerek eğlenebilir. Bebeğiniz artık kendi kendine beslenmeyi öğrenme aşamasındadır. Bu noktada önemli olan bebeğinizi iyi gözlemlemeniz ve bebeğinizin artan ihtiyaçları ve yetenekleri doğrultusunda hareket etmenizdir.
Parmak besinlerin tüketildiği süreçte bebeğiniz üzerini kirletebileceği gibi etrafı da kirletebilir. Bebeğiniz etrafı kirletiyor diye bebeğinizi bu besinlerden kısıtlamamalı ve parmak besinleri tüketmeye başlayan bebeğinize kendi kendine beslenmeyi öğrenmesi için fırsat tanımalısınız.
Genellikle 8-9 aylık bebekler kendi kendine beslenmeye hazır duruma gelmeye başlamıştır. Bu dönemde bebeğinizi beslerken bebeğiniz yemeğini kendi kendine yemek için hamlelerde bulunabilir. Bu gözlemler sonucunda parmak besinleri zamanla daha doğru tutarak, el-göz koordinasyonunu geliştirerek, beslenmesini kendi gerçekleştirebilir.
Besinleri bebeğinize parmak boyutlarında veya lokmalık olarak elinde tutabileceği şekilde verebilirsiniz. Bu şekilde bebeğinizin motor gelişimine yardımcı olursunuz. Bebeğinizin bu dönemde motor gelişimi ile birlikte birçok duyusu da gelişir. Bebeğiniz artık besinlerin tatlarını, kokusunu, rengini, kıvamını daha iyi algılamaya başlar. Aynı zamanda kendi kendine beslenme ile bebeğinizin kendine olan güveni artar, daha özgüvenli çocuklar yetişmesine vesile oluruz.
Peki, hangi besinleri parmak yiyecek olarak verebilirsiniz?
Bebeğinizin ek gıdaya geçiş aşamasında çiğneme becerisinin yeterince gelişmesi ve dişlerinin gelişimi önemlidir. Katı besinler bebeğiniz için boğaza kaçma tehlikesi oluşturabilir. Bu nedenle parmak gıdalara daha yumuşak besinlerle başlarız. Sebzelerin pişirilmesi, haşlanması (havuç, brokoli gibi); et, tavuk gibi besinlerin iyi pişmiş olması, iyi tiftilmiş ve ince dilimler halinde olması, peynirlerin yumuşak olması bebeğinizin besinleri daha kolay tüketmesini sağlar.
Artık yeni besinleri keşfetmeye başlayan bebeğinize vereceğiniz parmak besinlerin çeşitliliği burada çok önemlidir. Bebeğinize vereceğiniz besinler bebeğinizin kaç aylık olduğu ile paraleldir. Yani bebeğiniz kaç aylıksa vereceğiniz parmak besinler o ay için uygun olmalıdır.
Bebeğinize:
- Buharda pişirilmiş veya hafifçe kaynatılmış suda pişmiş brokoli, havuç, patates gibi sebze çubukları
- Çiğ çubuk şeklinde salatalık ( hafif serin olan besinler bebeğinizin diş çıkarma dönemlerinde diş etleri için yatıştırıcı bir etkiye sahiptir.)
- Lokmalar halinde veya çok iyi pişmiş parmak büyüklüğündeki yiyecekleri
- Fırınlanmış elma veya armut dilimleri verebilirsiniz.
Boğulma tehlikesine karşı alabileceğiniz önlemler:
- Bebeğinizin ağzına sığacak şekilde besinleri bölün.
- Yer fıstığı, fındık, sert şeker, patlamış mısır, sakız gibi yiyecekleri kesinlikle bebeğinize vermeyin.
- Bebeğinizin önüne üzüm gibi küçük ve yuvarlak besinleri koymayın. Soluk borusunu kapama riski olabileceği için parçalara bölerek verin.
- Kuru meyve gibi yapışkan besinleri vermeyin.
- Sert sebze ve meyveleri vermeyin.
- Bebeğiniz yemek yerken hiçbir zaman bebeğinizin yanından ayrılmayın.
- Ebeveyn veya bakıcılar boğulma durumunda panik yapmadan duruma nasıl acil şekilde müdahale edeceğini bilmelidirler.
Leave a Comment