13-18 YAŞ ÇOCUK BESLENMESİ
Ergenlik yılları, gençlerin büyüme atakları yaşadığı kritik bir dönemdir. Çocuğunuz duygusal, işlevsel ve entelektüel olarak büyüyecek, bağımsızlık, kimlik ve özgüven duygusu geliştirecektir. Çocuğunuz ayrıca fiziksel olarak büyüyecek, kalori ve besin ihtiyacı da artacaktır. Çocuğunuzun yemekle olumlu bir ilişki geliştirmesine yardımcı olmak, onun olmasını istediğiniz sağlıklı, kendine güvenen bir yetişkin haline gelmesi için bu dönemde ebeveynlere çok fazla görev düşer.
Kızlar 12 yaş civarında, erkekler ise 14 yaş civarında büyüme atakları yaşarlar. Ergenlik çağındaki çocuğunuz ister çok zayıf ister çok şişman hissediyor olsun, dikkati ergenin vücudundan uzaklaştırmak ve bu dikkatin sağlıklı yiyeceklere ve sağlıklı beslenmeye yönlendirmek çok daha önemlidir.
Sağlıklı beslenme
Çocuğunuzun sağlıklı kilosunu korumasının en iyi yolu, tam tahıllar, meyveler, sebzeler, süt ürünleri, bitkisel ve hayvansal proteinlerden kurubaklagil, kuruyemiş, yumurta, balık ve et açısından zengin bir diyet tercih etmesidir. Sağlıklı beslenmek, besinleri doğru bir dengede almak demektir. Ergenlik çağındaki çocuğunuz büyüdükçe, daha fazla kaloriye ve protein, kalsiyum ve demir gibi temel besinlere ihtiyaç duyacaktır.
Gelin nelere dikkat etmeliyiz bakalım;
Her gün SEBZE ve MEYVE
Günlük mutlaka 5 porsiyon sebze ve meyve yemeye özen gösterilmelidir.
Büyüme ve gelişimi desteklemek için PROTEİN:
Büyüme ve gelişme için protein alımı elzemdir. İyi protein kaynaklarından et, kümes hayvanları, balık, yumurta, peynir ve bitkisel protein kaynakları olarak da kurubaklagiller, kuruyemişler diyete eklenmelidir.
Enerji için KARBONHİDRAT.
Vücudun ana enerji kaynağı karbonhidratlar tarafından sağlanır. Bu yüzden mutlaka karbonhidrat kaynaklarından tam tahıllar diyete eklenmelidir.
DEMİR açısından zengin besinler
18 yaşına kadar erkekler yağsız vücut kütlelerini ikiye katlarlar ve büyümelerini desteklemek için demire ihtiyaç duyarlar. Kızlar da büyümek ve özellikle regl sırasında kaybettikleri kanın yerini almak için demire ihtiyaç duyarlar. Diyette zengin demir kaynaklarına mutlaka yer verilmelidir.
Sağlıklı YAĞLAR
Gençler, yağ alımını her gün toplam kalorilerinin yüzde 25 ila 30'i ile sınırlamalı ve mümkün olduğunca doymuş yağlar yerine doymamış yağları seçmelidir.
Sağlıklı İÇECEKLER
Çocuğunuz sıvı tercihini su ve sütten yana tercih etmelidir.
Sağlıklı HAREKET
İyi beslenme gibi, fiziksel aktivite de kasları, kemikleri geliştirebilir. Ayrıca fiziksel aktivite, tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve yüksek tansiyon gibi kronik hastalıklara yakalanma riskini de azaltabilir. Gençler, haftanın çoğu gününde veya tüm günlerinde 60 dakika veya daha fazla aktif olmalıdır. Çocuğunuzun TV ve bilgisayar zamanını yüzme, koşma veya basketbol gibi sevdiği fiziksel aktivitelerle değiştirmesini sağlayın. Çocuğunuzun okula yürümesini veya bisiklete binmesini sağlayın.
Siz de çocuğunuzun geleceğinize gerçekten iyi bir yatırım yapmak istiyorsanız gelin beraber sağlıksız alışkanlıklarını sağlıklı alışkanlıklarla değiştirelim.