12 – 18 AY ÇOCUK BESLENMESİ
Bebeğiniz bir yılını tamamladı ve artık onun için yeni bir dönem daha başlıyor. Ailenizle birlikte sağlıklı ve keyifli bir şekilde geçireceğiniz zamanların temelini oluşturun. Çocuğunuzun gelişmekte olduğu bu süreci heyecan verici bir şekilde izlediğinizi biliyorum. Sağlıklı ve dengeli beslenme planıyla onun gelişimine yardımcı olmalısınız.
Çocuğunuz artık yürümeye, hareketlenmeye başlamıştır. İhtiyaç duyduğu enerji artacağından farklı besin öğelerine gereksinim duyar. Aynı zamanda çocuklar fiziksel, sosyal ve sözel olarak bağımsız hale gelmeleriyle beslenmelerinde de bağımsızlaşmaya başlarlar. Çocuğunuza kendi kendine beslemesi için fırsat tanımanız, motor fonksiyonlarının gelişimine katkıda bulunduğu gibi yemeğe olan ilgisini de arttırır.
Onun için düzenleyeceğiniz beslenme planı, yetişkinlik döneminde ortaya çıkabilecek birçok hastalık ve sağlık sorunu ihtimalini de azaltacaktır. Gelişmekte olan sindirim sistemi için destek olmakla birlikte oluşabilecek besin alerjilerine karşı önlem almanızı sağlar.
12.AYDAN İTİBAREN;
Çocuğunuzun, kendi başına yemek yemek için bazı adımlar atmaya hevesli olduğunu gözlemliyor olmalısınız. Onun sağlıklı gelişimi için farklı yiyecekleri beslenme örüntüsüne katarken her besin grubunu yeterli miktarda aldığına dikkat etmeniz gerekir.
12 aydan önce veremediğiniz inek sütü artık yardımcılarınızdan biri. Çocuğunuzun yeterli kalsiyum alması kemik ve diş gelişimi için önemlidir. Bu yüzden süt ve süt ürünlerini sevdirmeye çalışın. Bebeğiniz artık 12 aylık olduğundan dolayı inek sütü, keçi sütü, kefir ayran gibi ürünleri gönül rahatlığıyla verebilirsiniz.
Çocuğunuza alerji riski nedeniyle veremediğiniz bazı besinleri artık denemeye başlayabilirsiniz. Unutmayın, hazırlayacağınız bu yeni besinlerin mevsiminde taze olması ve katkı maddesi içermemesi gerekir.
15.aydan itibaren çocuğunuz çatal ve kaşık kullanarak kendi başına yemek yiyebilir. Sofraya birlikte oturarak onun ailenizin bir üyesi olduğunu hissettirin, çocuğunuza güven duygusunu aşılayın. Ebeveynler aynı zamanda çocukların örnek aldıkları kişiler oldukları için sizi yemek yerken görmesi onun da yemeğe karşı isteğini arttıracaktır.
- Süt veya yoğurt
- Tam yumurta
- Ev yemekleri
- Kıymalı sebze yemekleri, tarhana, mercimek, unlu ve yoğurtlu çorbalar, makarna, pilav
- Bal
- Az miktarda tuz
- Domates