KURUYEMİŞLER
Her annenin çocuklarına kuruyemişlerin ne zaman ve ne kadar vereceği konusunda aklında soru işaretleri vardır. ‘’Katı gıdayla birlikte mi başlamalıyım?’’ sorusu akla gelen ilk sorulardan birisidir. Bunun için uzman kişilere danışılmalıdır. Bebeğinize kontrollü bir şekilde kuru yemiş verebilirsiniz.
Neden katı gıdayla birlikte bebeğime kuru yemiş veremiyorum?
Kuru yemişlerin faydalarının yanı sıra alerjen etki yapabileceği unutulmamalıdır. Özellikle fındığın verildiği zamana ve miktarına dikkat etmelisiniz. Çünkü bebeğinizde alerjen reaksiyon gösterebilir. Bu durum bazı komplikasyonların gelişmesine sebep olur. Bebeğiniz hemen besinleri rahatlıkla tüketemeyeceği için alabileceği boyut ve miktarda olmalıdır. Buna özen göstermelisiniz aynı zamanda bebeğinizin aldığı besinler çok sert olmamalıdır. Boyutları alabileceğinden büyük olursa yutamazlar ve boğulma tehlikesi geçirebilirler. Bebeğinizi gözetim altında tutmanızda bu durumun önlenmesini sağlar.
Ne zaman kuru yemiş tüketimine başlamalıyım?
Bebeğinize 12. Aydan sonra kuru yemişler verilebilirsiniz. Boğulma tehlikesine karşı dikkatli olun, kuru yemişler ve kuru meyveler bebeğinizde boğulma tehlikesi yaratır. 12 aydan önceki alerjik olmayan bebekler için tüketebilirsiniz dense de tüketilmemelidir. Sadece alerjik reaksiyona neden olmayıp bebeğiniz için boğulma tehlikesi yaratabilir. Bu durumda bebeğinize 12 aydan önce kuru yemiş vermemelisiniz. 12 aydan sonra kontrollü olarak verebilirsiniz. Kendi gözetiminizden ayırmayınız ki bebeğiniz boğulma tehlikesi altında kalmasın. Eğer bebeğiniz alerjen yapılı bir bebekse kuru yemiş tüketimine 24. Aydan daha sonra başlanmalıdır ki komplikasyon oluşmasın.
Neden kuru yemiş?
Bebeğiniz geliştikten sonra çocuğunuz için kuru yemişler besin çeşitliliği ve içeriğinin artması yönünden çok iyi bir alternatiftir. Hem omega-3 kaynağıdır hem de mineral desteği oldukça fazladır. Selenyum, çinko, potasyum, bakır içeriği yönünden zengindir. Beslenme çantasında yer alması okul başarısı ve dayanıklılığı arttırır. Kuru yemiş tüketimi alışkanlığı kazanmasında etkilidir. Çocuğunuzun abur cubur alışkanlıkları kazanmasını önleyerek sağlıklı beslenme özelliği kazandırılmasında etkilidir. Salataların üzerine, tostların içerisine konulabilir, sabah kahvaltısında süt ve meyveyle birlikte tüketilebilir. Ara öğünlerde pratik ve sağlıklı bir tercih olarak sunabilirsiniz. Böylelikle hem besin çeşitliliği sağlanır hem de besinlere farklı tatlar katar. Çocuğunuzun sevmediği bir besini tüketmesinde yardımcı olabilir. Kuru yemişlerden kavrulmamış badem, ceviz , fındık, kaju , antep fıstığı tercih edebilirsiniz.
Yorum Yok