BEBEKLİK VE ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE OBEZİTE

Toplumumuzda ‘tombul bebek sağlıklı bebektir’ algısı bulunuyor. Ancak bir bebeğin sağlıklı olup olmadığı kilosuna bakılarak değerlendirilmemelidir. Bebek gelişiminin anne karnında başladığını unutmamalıyız. Bu nedenle hamilelik döneminde bebeğiniz için tükettiğiniz besinlere çok dikkat etmelisiniz. Anne adaylarının ve annelerimizin beslenme alışkanlıklarını düzeltmesi, sağlıklı ve dengeli beslenmesi ve bu beslenme alışkanlıklarını hayatlarına alışkanlık haline getirmeleri son derece önemlidir. Eğer sağlıklı besinler yerine bol miktarda işlem görmüş besinler, şeker, gazlı ve tatlandırıcılı içecekler tercih ediyorsanız hem bebeğiniz için hem de kendi sağlığınız için obeziteye bir adım atmış oluyorsunuz. 9 ay sonunda obez bir bebeğin doğabilme ihtimali ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Eğer bebeğiniz aşırı kilolu doğduysa ne yapacağınız konusunda paniğe kapılmayıp uzman bir diyetisyen tarafından yardım almakta fayda var. Bebeklik çağı obezitesi varsa bu durumu göz ardı etmek ileride çocuk obezitesine zemin hazırlamaktadır. Çocuğunuzun kilosunu kontrol altına almasında yardımcı olabilirsiniz. Nasıl mı? Gelin nasıl olduğuna birlikte göz atalım.

  • Çocuğunuzun bulunduğu yaş grubunun beden aralığının üstünde kıyafet alıyorsanız bu durumu değiştirmek için en önemli rol size ait. Çocuğunuzun kendi yaş grubu kıyafetler giyebilmesi için farkındalık kazandırıp, fazla kilolarından kurtulmasını birlikte başarabilirsiniz.
  • Çocuğunuz fiziksel aktivitelerden kaçıyorsa, egzersiz için eğlenceli bir ortam yaratabilirsiniz. Aynı zamanda birlikte egzersiz yaparak hem örnek olup hem de kaliteli zaman geçirebilirsiniz.
  • Abur cuburları fazla miktarda tüketiyorsa, bunu yerine sağlıklı atıştırmalıkları tercih etmesini sağlayabilirsiniz. Sağlıklı atıştırmalıkları farklı tariflerle ve şekillerle, birlikte hazırlayarak tüketmesini daha cazip hale getirebilirsiniz.
  • Çocuğunuz aşırı yemek istiyorsa tabağını birlikte inşa edin. Tabak boyutunu küçülterek başlayabilirsiniz. Tabağında süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, ekmek ve tahıllar, sebze ve meyveler olmak üzere tüm besin gruplarından yeterli ve dengeli bir şekilde tüketmesini sağlayabilirsiniz.
  • Çocuğunuz sağlıklı beslenme alışkanlığı yoksa ona iyi bir örnek olmanızda fayda var. Siz ne kadar sağlıklı besinler tüketirseniz belli bir süre sonra çocuğunuzda tüketmeye başlayacaktır. Çünkü çocuklar belirli yaş aralığında ebeveynlerini taklit ederler. Bu durumda çocuğunuzun rol modeli sizlersiniz.
  • Çocuğunuz televizyon ve tablet karşısında yemek yeme alışkanlığı varsa, doyumsuzluk hissi yaratır. Aynı zamanda yemek yeme hızını etkileyeceği için dikkatli olmalısınız. Televizyon karşısında yemek yeme yerine sofraya birlikte oturmasını teşvik etmelisiniz.
admin

Leave a Comment
Paylaş
Yayınlayan
admin