İNEK SÜTÜ

İnek sütü anne sütünün yanında alternatif ve tercih edilen bir besindir. Bebeğinize inek sütü verirken dikkat edilmesi gereken unsurlar vardır. Bu unsurlardan biri bebeğinize 1 yaşından önce inek sütüne başlamamaktır. Çünkü bebeğinizde alerji riski yaratabilir. İnek sütü mü, Anne sütü mü?

Süt sadece doku büyümesinde değil, kas kontrolünün düzenlenmesinde değil, diş ve kemik sağlığında da önemli rol oynar. Ancak, bir yaşından önce inek sütü bebeğinize uygun bir besin değildir.

  • İnek sütü bebeğinizin sindirimi için kolay bir besin değildir. 1 yaşından önce inek sütüne başlamamak gerekir. Çünkü bebeğinizin sindirim sistemi inek sütünü tolere edebilecek kadar gelişmemiştir.
  • İnek sütü bebeğiniz için yeterli enerjiyi tek başına karşılayamaz. Ayrıca yeterli esansiyel yağ asidi ve demir içermez. Bu durum demir eksikliği anemisine neden olabiliyor. Bebeğinizde demir eksikliği anemisi varsa ve fazla miktarda inek sütü tüketiyorsa iç kanama riskiyle karşılaşabilirsiniz. Bu durumda çok dikkat edilmesi gerekiyor.
  • Yüksek miktarda protein, sodyum ve potasyum içerir. Bu durum gelişmekte olan bebeğinizin böbreğine yük getirerek, zarar verir.

İnek sütü ne zaman ve ne kadar tüketilmelidir?

Öncelikle bebeğinizi mümkün olduğunca fazla emzirebilmeye özen göstermelisiniz. Bebeğiniz 1 yaşına geldikten sonra inek sütünü azar azar verebilirsiniz. İlk başta alerji riski olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Eğer alerji riski yoksa ek süt tüketimine günde 1-2 çorba kaşığıyla başlayabilirsiniz ve azar azar arttırabilirsiniz. Bebeğiniz 2 yaşına kadar günde 2-3 bardak süt ihtiyacı olabilir fakat bebeğiniz hala emiyorsa bu kadar ihtiyacı olmayabilir, bu miktarı azaltabilirsiniz. İnek sütü tüketiminin gereğinden fazla olmamasına dikkat etmelisiniz. Çünkü demiri inek sütünden karşılayamazlar.

Çocuğunuz inek sütü tüketmiyorsa devam sütü, anne sütü ve inek sütünü karıştırarak verebilirsiniz.

Süt Alerjisi – Laktoz İntoleransı

Bebeğinizde süt alerjisi varsa vücut süte karşı alerjik reaksiyon gösterir. Vücudunda bazı komplikasyonlar meydana gelir. Bu durum bütün sütlere karşıdır, sadece inek sütüne özgü değildir.

Laktoz intoleransı ise laktozu sindirim sisteminde sindiremeyip vücudunda istenmeyen durumlar meydana gelmektedir. Bu durumlar sindirim sistemi problemleri yaratmaktadır. Bu durumla karşılaşıldığında uzman tavsiyesi almanız faydalı olacaktır. Bebeğinizin süt ihtiyacını karşılamak için süt alternatiflerine yönelebilirsiniz. Eğer bebeğinizde laktoz intoleransı varsa soya çeşitleri veya hidrolize protein çeşitlerini tercih edebilirsiniz. Miktarını inek sütüyle aynı seviyede tutabilirsiniz. Pirinç sütü, badem sütü gibi sütler büyüyen bebeğiniz için yeterli kalori, protein ve yağ içermediğini gözden kaçırmamalısınız.

admin

Leave a Comment
Paylaş
Yayınlayan
admin