HAMİLELİKTE ÖĞÜN ATLAMA – KAHVALTI
Dengeli ve besleyici bir beslenme programı gelişmekte olan bebeğinize verdiğiniz en büyük armağanlardan biridir. Gebelikte sağlıklı beslenme, sağlıklı bir bebek için şarttır. Aynı zamanda bebeğinizin yaşamında kalp hastalığı ve obezite gibi hastalıkların gelişmesini önlemeye yardımcı olur.
Her yiyecek grubunun vücudunuza sunacağı bir fayda vardır. Örneğin,
• Et, yağlı tohumlar ve baklagiller vücudunuz için protein, folat ve demir kaynağıdır.
• Süt ve süt ürünleri önemli miktarda kalsiyum ve D vitamini kaynağıdır.
• Meyve ve sebzeler vitamin ve mineral kaynağıdır.
• Tahıllar enerji, lif, mineral ve vitamin kaynağıdır.
Tüm besinlerden faydalanmak ve sağlıklı bir bebek için öğünlerinizi atlamadan yapmaya özen gösteriniz. Tüm bunların yanında ana öğünlerinizin ve ara öğünlerinizin içerikleri de oldukça önemlidir. Ara öğünlerde daha düşük kalorili, vitamin ve minerallerden zengin bir besin, bazen de sadece protein içeriği zengin bir besin seçerken, ana öğünlerinizin karbonhidrat, protein, yağdan dengeli öğünler olması gerekir.
ÖĞÜN ATLAMA
Hamilelik döneminde sık sık ve az az beslenmek çok önemlidir.
Öğün atlamak hamilelikte çok sakıncalıdır. Bebek annenin kan şekerinden beslenir ve enerjinin çoğunu kan şekerinden yani glikozdan karşılar. Bu nedenle kan şekerinin bebek için normal seviyede olması gerekir. Öğün atlanıldığı zaman annenin kan şekeri düşer ve bebek gerekli enerjiyi alamaz, bu ise, bebek için sağlıklı bir durum değildir.
Ara öğünlerde meyve, çiğ olarak badem, ceviz, fındık, ayran, süt, kefir, grissini, kuru meyve, yoğurt gibi sağlıklı besinler tüketilmelidir.
Ara öğün seçeneklerinizin işlenmiş ve katkı maddeli besin olmamasına, doğal besinler olmasına özen gösteriniz.
KAHVALTI
Kahvaltı en önemli öğündür. Akşam yemeğinden kahvaltıya kadar yaklaşık 10-12 saat kadar bir süre geçmektedir. Gerekli besin öğelerinin ve enerjinin karşılanması için kahvaltıyı atlamamanız gerekir. Kahvaltı atlandığı zaman gün içerisinde yorgun ve bitkin hissedersiniz.
Protein, karbonhidrat ve sağlıklı yağları dengeli bir şekilde içeren yumurta, süt, peynir, işlenmemiş tahıllardan yapılmış ekmek, mevsiminde sebzeden oluşan bir kahvaltı tercih etmelisiniz.
Tahıl grubu, B vitamininden zengindir ve lif ihtiyacını önemli derecede karşılar.
Kahvaltıda poğaça, açma gibi yağlı yiyecekler ise uygun tercihler değillerdir.
Leave a Comment