HAMİLELİKTE KABIZLIK VE POSA
Kabızlık hamilelik sırasında sık görülen bir sorundur. Hamile kadınların nerdeyse yarısında görülür.
Hamilelik sırasında kabızlığın bir nedeni, oluşan hormonal değişiklikler genişleyen uterusunuza uyum sağlamak için kaslarınızı gevşetir. Bu durum, besinlerin bağırsaklardan daha yavaş geçtiği anlamına gelir ve kabızlık ortaya çıkar. Bu sorun gebeliğin ilerleyen dönemlerinde rahminizdeki baskının artmasıyla daha da karmaşıklaşabilir. Özellikle yüksek dozlarda demir takviyeleri, kabızlığı daha da kötüleştirebilir.
Peki, kabızlığı önlemek ve hafifletmek için neler yapabilirsiniz?
- Yüksek lif içeriğine sahip besinlere diyetinizde yer verin. Her gün tam tahıl gevrekleri ve ekmekler, kahverengi pirinç, fasulye ve taze meyve ve sebzeler yiyin. Sabah işlenmemiş buğday kepeği size yardımcı olabilir.
- Bolca su için. Her gün 8 – 10 bardak su veya diğer içecekleri almayı deneyin. (Ya da idrarınız açık veya soluk sarı renkte oluncaya kadar gün boyunca tüketin (Bu yeterli sıvı aldığınızın göstergesidir). Bazı insanlar uyandıktan hemen sonra ılık bir sıvı içmenin vücudunu harekete geçirdiğini söyler. Siz de kendinize en uygun yolu bularak metabolizmanızı hızlandırın.
- Düzenli egzersiz yapın. Yürümek, yüzmek, sabit bir bisiklete binmek ve yoga yapmak kabızlığı rahatlatabilir, daha sağlıklı ve fit hissetmenizi sağlayabilir.
- Vücudunuzu dinleyin. Bağırsaklarınızın yemeklerden sonra aktif olma olasılığı daha yüksektir, bu nedenle ihtiyacınız olduğunda yemek yedikten sonra banyoyu kullanmak için zaman ayırın. Sık tuvalete çıkmanız önemli, ihmal etmeyin!
- Başka bir doğum öncesi vitamini deneyin. Hamilelik döneminde kullandığınız multivitamininiz yüksek miktarda demir içeriyorsa ve anemik değilseniz, sağlık uzmanınıza ek olarak daha az demir içeren bir ek maddeye geçmesini isteyin.
POSA
Vücudun sindiremediği karbonhidratlar olarak isimlendirilen posa kabızlık sorunun giderilmesinde oldukça önemlidir ve unutulmamalıdır ki bütün posalar farklıdır! Çözünmeyen posalar, bağırsak hareketlerini arttırarak sindirime yardımcı olurken, çözünen posa vücuttaki yağlı maddelere yapışarak atımını kolaylaştırır yani koruyucudur.
Posa alınımı arttırmak için size önereceğim birkaç beslenme önerisine göz atalım, ne dersiniz?
- Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmeyi unutmayın, kabuklarıyla tüketmeye özen gösterin.
- Meyve suyu yerine, meyveyi taze ve bütün olarak tüketin.
- Kuru meyve tüketimine yer verin. ( kuru erik, kuru incir, kuru kayısı.. gibi )
- Kurubaklagillere beslenmenizde daha fazla yer verin.
- İlk tercihiniz işlenmemiş tahıllar olsun.
- Beslenmenizde posa içeriği yüksek olan yulaf ezmesi, buğday kepeği gibi besinlere de yer verin.
Yorum Yok