HAMİLELİKTE DEMİR VE KALSİYUM
DEMİR
Demir, oksijen taşıma görevi ile düşük doğum ağırlığının yanı sıra erken doğum riskini azaltmaya yardımcı olmasından dolayı büyük öneme sahiptir.
Gebe kaldığınızda, doğum öncesi döneminize kıyasla üç kat demire ihtiyacınız vardır, bu nedenle hamilelik sırasında her gün yüksek demir içeren yiyecekleri tüketmeniz gerekir.
Bebeğinize plasenta yoluyla oksijen taşınmasında görev yapan hemoglobin için demire gereksinim olduğundan kanınızda yeteri kadar demirin olması önemlidir.
Gebe beslenmesinde vücut tarafından kolaylıkla emilen hem demir içeren besinler (kırmızı et, kümes hayvanları, yumurta) tercih edilmelidir.
Demir emilimini artırmak için hem olmayan demir kaynakları (kuru meyveler, kurubaklagiller, pekmez, tam tahıl ve zenginleştirilmiş tahıl ürünleri) C vitamininden zengin besinler (taze meyve ve sebzeler) ile beraber tüketilmelidir.
KALSİYUM
Kalsiyum, sağlıklı kemikler ve dişlerin yanı sıra uygun kas fonksiyonu, sinir iletimi ve hormonal dengeyi sağlamak ve korumak için önemlidir. Hamilelik döneminde kalsiyum önemlidir, çünkü sadece kendi kemik sağlığınızı korumakla kalmaz, aynı zamanda bebeğinizin kalsiyum ihtiyacını da desteklersiniz. Bebeğinizin büyümesinin en hızlı olduğu 28. Haftadan sonra ( gebeliğin son 3 ayı), bebeğiniz demir ve kalsiyumu fazla miktarda kullanır. Sağlıklı şekilde kemik ve kıkırdak alımı için aylar bazında kalsiyum alımının takibi önemlidir.
Maalesef ki, araştırmaları incelediğimizde, Türkiye’de süt ve türevleri grubu besinlerin toplam tüketim miktarı gebe-emziren kadınlar için önerilen miktarların altındadır. Bu nedenle süt ve türevlerinin tüketiminin artırılması gereklidir.
Hamilelik sırasında 1300 mg kalsiyum tüketimi öneriliyor. Bir porsiyon süt (1 bardak) veya yoğurt (3/4 fincan) veya peynir (2 kibrit kutusu) yaklaşık 300 mg kalsiyum içerir. Doğum öncesi multivitamininiz muhtemelen 200-300 mg kalsiyum içerir ve eğer dengeli bir diyet yapıyorsanız, mandıra dışı gıdalardan 200-300 mg daha fazla kalsiyum tüketmeniz olasıdır.
Süt, yoğurt, peynir, ayran, cacık, fındık, pekmez, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagiller kalsiyum açısından zengin besinlerdir.
Süt ve süt ürünleri grubundan günlük 2-3 porsiyon tüketmelisiniz. 2 su bardağı süt, yoğurt kefir; 2 dilim peynirle bu ihtiyaç karşılanabilir. Ayrıca, 2 – 3 porsiyon sebze grubu besin tüketmelisiniz. Yağlı tohumlardan kalsiyumda fındık açısından zengindir, 10 adet fındık tüketebilirsiniz.
Leave a Comment