Emziriyorum, Ne Yemeliyim

EMZİRİYORUM, NE YEMELİYİM?

Hamilelik ve emziklilik döneminde besin tercihleriniz doğal ve sağlıklı besinlerden yana olmalıdır çünkü hazır besinler kimyasal içeriklerinden ve fazla tuz bulundurmasından dolayı anne sütü ile bebeğinize geçer. Bu nedenle besinlerin işlenmemiş olmasına dikkat etmeliyiz. İşlenmemiş tam tahıllar, sebze ve meyveler, organik yumurta, tavuk, et, balık, çiğ badem, fındık ve ceviz gibi yağlı tohumlar vazgeçilmez besinleriniz olmalıdır.

  • Emziren anne günlük toplam 3-4 su bardağı süt/ yoğurt/ ayran /kefir tüketmelidir. Süt gaz yaparsa laktozsuz ürünler tercih edebilirsiniz.
  • Her gün 1 yumurta ve 2 dilim kadar peynir yemelidir.
  • Emzirme döneminde et/ tavuk/ balık grubu besinlerden günlük 3-4 köfte büyüklüğü (90-120 gr) tüketmeye özen gösterilmelidir.
  • 1 porsiyon etli sebze yemeği veya kurubaklagil yenilmelidir.
  • Günlük 3 porsiyon sebze ihtiyacını karşılamak için, öğünlerde mutlaka taze sebze bulunmalıdır.
  • Çeşitli meyvelerden olmak koşuluyla günlük 3-4 porsiyon meyve tüketilmelidir.
  • Hamilelik dönemine göre emzirme döneminde daha fazla su ve sıvı besin alınmalıdır.
  • Günlük en az 10-12 bardak su mutlaka içmelisiniz.
  • Sıvı tüketiminde şekersiz komposto, limonata veya ayran iyi tercihlerdir. Ama bu içeceklerin tüketimini ve su tüketimini birbirine karıştırmamalısınız.
  • Kuru meyve veya çiğ olarak yağlı tohumlar ara öğün için sağlıklı besinlerdir. 1-2 adet incir, 1 hurma veya 2 adet tam ceviz, 5-6 adet badem, 5-6 adet fındık ara öğün tercihleriniz olabilir.

HANGİ BESİNLERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Aşırı miktarda kafein alımı bebekte uykusuzluk ve huzursuzluk gibi probleme yol açabileceğinden çay, kahve veya asitli içecek tüketmemeye çalışın.

Anne sütü ile bebeğinize geçebilecek katkı maderdi içerdiğinden hazır besinlerden uzak durmalısınız. İşlem görmüş besinleri tüketmemeye özen gösterin. Katkı maddeleri gibi yapay tatlandırıcılar da anne sütü ile bebeğinize geçeceğinden yapay tatlandırıcılardan da uzak durmanızda fayda vardır.

Karnabahar, lahana, brokoli, sarımsak, soğan, baharatlar, kuru baklagiller anne sütüne geçerek anne sütünün tadını değiştirebileceği için bu besinlerin tüketiminde hassas davranmalısınız. Bazı bebeklerde bu besin öğeleri gaz problemlerine neden olabilir. Bebeğinizde bu besinlerden kaynaklı bir sorun fark ettiğinizde bu besinleri tüketmeyi bırakmanız gerekebilir.

Anne sütü ile bebeğe geçen alkol bebeğin karaciğerine yük bindireceği için bu dönemde alkol tüketmeye özen göstermelisiniz. Unutmayın bebeğiniz ne kadar küçükse alkolden o kadar çok etkilenecektir.

Yerfıstığı gibi alerjen bileşenlere sahip yiyecekler bebeğinizde de alerji riski oluşturabileceğinden tüketilmesine dikkat edin. Alerji riski varsa bu ürünleri tüketmemeye özen gösteriniz.

admin

Leave a Comment