EMZİRİRKEN NASIL BESLENMELİYİM?
- Bebeğin beslenmesinde hemen hemen her yerde herkesten duyacağınız ilk ve temel bilgi bebeğin ilk altı ay boyunca anne sütü alması gerektiğidir. Çünkü anne sütü bebeğin bütün ihtiyaçlarını karşılayabilecek nitelikte mucize bir besindir. Anne sütünü mucizevî bir besin haline getirmek biraz da anneye bağlıdır. Annenin beslenmesi, fiziksel aktivite sıklığı, alkol sigara kullanımı gibi etmenler anne sütünün içeriğini etkileyebilir. Bu nedenle emziren anneler diğer bireylere göre beslenmelerine daha fazla dikkat etmelidirler.
- Süt üretimi ile annenin enerji ve bazı besin öğelerine ihtiyacı da artar bu nedenle annenin enerji ihtiyacını karşılaması gerekir. Emzirme dönemindeki enerji ihtiyacı gün içerisinde çeşitli besin gruplarından ve hamilelik döneminde vücut yağı olarak depolanan enerjiden sağlanır. Emziren annenin süt üretimi için ekstra 300-500 kaloriye ihtiyacı vardır. Anne doğru beslenme ile artan günlük enerji ihtiyacını kolaylıkla karşılayabilir.
- Emziren annelerin tükettikleri besinler anne sütünün içeriği ile ilişkilidir. Vücuttaki vitamin ve mineraller emzirme ile anne sütüne geçer. Yetersiz beslenme ile vücudumuzdaki vitamin ve mineral düzeyleri azalacağından dolayı kendinizi yorgun ve halsiz hissedebilirsiniz. Farklı besin gruplarıyla yeterli ve çeşitliliği sağlayarak vitamin ve mineral dengesini olması gereken düzeyde tutabilirsiniz. Gerekli sebze ve meyveleri tüketmeye özen göstererek vitamin ve mineral düzeylerini korumak için multivitamin desteği alabilirsiniz. Vegan annelerde gebelik ve emziklilik dönemi boyunca hayvansal gıdalardan alamadıkları vitamin ve mineralleri multivitamin takviyeleriyle alabilirler.
- Ülkemizde gebelik ve emziklilik dönemlerinde kalsiyum alımı genellikle alınması gereken miktardan daha az alınıyor. Bu duruma sebebiyet veren etkenlerden bazıları sık doğumlar ve yeterli güneş ışığından yararlanmamaktır. Yetersizlik sonucunda kadınlarda osteomalasia (kemik yumuşaması) ve diş çürükleri görülebilir. Süt ve süt ürünleri tüketerek bu problemlerin önüne geçmek mümkündür. Süt ve süt ürünleri tüketimi bebeğin iskelet gelişimine de yardımcı olmaktadır.
- Gebelik döneminde annede D vitamini gereksinimi de artar. D vitamini yetersizliğinin önüne geçmek için annenin doğum sonrasında da en az altı ay D vitamini alması gerekebilir.
- İyot gereksinmesi emziren kadınlarda karşılanmalıdır. Sodyum ile ilgili kısıtlama gerekebilir, yani gereken ihtiyacı karşılamak yeterlidir.
- Beyin gelişimine yardımcı olan omega 3 anne sütü ile bebeğinize geçen önemli besin öğelerinden biridir. Sütteki omega 3 yağ asidi düzeyinin yeterliliği için balık, ceviz, keten tohumu, semizotu gibi omega 3 içeriği yüksek besinler tüketebilirsiniz.
- Demir eksikliğiniz varsa diyetinizde demir içeriği zengin besinler olsun. Demir eksikliği sizde yorgunluk ve halsizlik yaratacağından dolayı bebeğinize gerekli ilgiyi ve bakımı verememenize neden olabilir. Demirden zengin olan besinler: yumurta, kırmızı et, kuru baklagiller beslenmenizde bulunmalı. Aynı zamanda pekmez ve kuru üzüm de ekleyebilirsiniz. Demirden zengin besinleri C vitamini ile birlikte tüketirseniz emilimi arttırırsınız ve bu durum sizin için daha faydalı olur.
- Hamilelik ve emziklilik döneminde besin tercihleriniz doğal ve sağlıklı besinlerden yana olmalıdır çünkü hazır besinler kimyasal içeriklerinden ve fazla tuz bulundurmasından dolayı anne sütü ile bebeğinize geçer. Bu nedenle besinlerin işlenmemiş olmasına dikkat etmeliyiz. İşlenmemiş tam tahıllar, sebze ve meyveler, organik yumurta, tavuk, et, balık, çiğ badem, fındık ve ceviz gibi yağlı tohumlar vazgeçilmez besinleriniz olmalıdır.
Leave a Comment