BEBEĞİM ADIM ADIM BÜYÜYOR: DİŞ ÇIKARMA!

Bebeğiniz tüm eşyaları ağzına götürüyorsa, şişkin diş etleri ve pembe yanakları varsa, geceleri birden ağlayarak uyanıyorsa veya ısırma, iştahsızlık, ishal gibi belirtileri gösteriyorsa, onun bu hal ve hareketlerinden anlamanız gereken bebeğinizin büyümesi sırasında bir adım daha atmış olmasıdır.

Peki diş çıkarma süreci neden ağrılı olur?

Dişler, diş etlerini yukarı doğru ittiği için tahrişe veya şişmeye neden olabilir. Bebeğinizin çenesindeki ağrı bu durumda daha hassas olacaktır, yani bundan dolayı emmeyi veya biberonu reddetmesi de olasıdır.

Bu nedenle bebeğinizin huzursuz olduğu bu ağrılı dönemi beslenme düzenini bozmadan daha sağlıklı bir şekilde atlatmak da mümkün. Bunun için ihtiyacınız olan birkaç ipucunu sizinle paylaşmak istiyorum.

  • Bebeğiniz bu ağrıyı ve kaşınmayı dindirmek için dişlerini eline geçen oyuncaklarla veya yiyeceklerle kaşımak isteyecektir. Ancak onun için bu oyuncaklar boğulma gibi tehlikeler barındırdığı ve steril olmadığı için hijyen açısından sakıncalıdır; yiyecekler ise bebeğinizin boğazına kaçabileceği için dikkat edilmesi gereken bir başka husustur. Bu dönemde bebeğinize alacağınız kaşıyıcılar bebeğiniz için daha sağlıklı ve daha hijyenik olacaktır.
  • Bebeğinize vereceğiniz soğuk bir şey diş etlerini yatıştıracaktır. Diş kaşıyıcısını biraz soğuk vermek bu durumu kolaylaştırabilir. Bebeğiniz emmeye devam ediyorsa anne sütünü küplere koyarak da soğutabilirsiniz veya bebeğiniz ek gıdaya ve mamalara geçtiyse vereceğiniz mama veya gıda biraz serin olabilir.
  • Bazı anne ve babalar gibi siz de diş kaşıyıcılarının güvenilirliğine inanmıyor olabilirsiniz. Böyle bir durumda alternatif olarak bebeğiniz için daha doğal yöntemler bulmak isteyebilirsiniz. Örneğin havuç gibi sert besinleri parmak besin olarak dondurarak verebilirsiniz. Ancak bebeğiniz bu besinlerle diş etlerini kaşırken boğulma riskini önlemek için onu dikkatli bir şekilde izlemelisiniz.
  • Ellerinizi doğru bir şekilde yıkadıktan sonra parmak uçlarınızla bebeğinizin diş etlerine yavaşça masaj yapmak bebeğinizi rahatlatan bir aktivite olacaktır.
  • Doktor kontrolünde bebeğinizin diş etlerini uyuşturacak jel sürmek de bebeğinizi rahatlatacak bir diğer madde. Jeli sürerken kullanma talimatlarını doğru uyguladığınızdan emin olmalısınız.
  • Bu dönemde bebeğinizin ateşi çıkabilir, ishal olabilir ve enfeksiyonlara karşı daha dirençsiz olabilir. Panik yapmayın. Doktorunuza başvurmaktan çekinmeyin.

Yorum Yok

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir