ÇOCUĞUM KABIZ OLDU!

Eğer siz de çocuğunuz kabız olduğunda ne yapacağınızı bilmiyorsanız, mutlaka bu yazımı okuyun.

Çocukların kabız olması aslında pek bilinmese de oldukça sık rastlanılan bir durumdur. Sonuçta, tuvalet ihtiyacı, çocukların yaşamlarında yemek ve uyku ile birlikte kontrol edebilecekleri üç önemli şeyden biridir. Çocuğu kabız olan anne babaların oldukça endişeli ve stresli olduklarını görüyorum. Oysaki, sizin gibi çocuğunuz da bu sorunla karşılaştığında mide ağrısı, şişkinlik, gaz, iştahsızlık ve huzursuzluk gibi belirtilerle karşılaşır.

İşte size kabızlığı önleyici, bağırsak hareketlerini iyileştirici mükemmel ipuçlarım.

  • Lif açısından zengin gıdaları arttırın (ve sıvıları!):

Artık çoğu anne babanın lif oranını arttırmak için hangi besinleri tüketmesi gerektiği hakkında bir fikri olduğunu biliyorum. Ancak yine de doğru bilgiye ulaştığınızdan emin olmanızda fayda var, kabuklu pek çok taze meyve ve sebzeyi (muz hariç, kabızlığı arttırabildikleri için), tam tahıllı gıdaları (yulaf, kinoa, kahverengi pirinç, tam tahıl ekmeği vb.) ve diğer lif açısından zengin fasulye, mercimek, fındık ve tohum gibi yiyecekler. Peki bu ekstra önerileri çocuğunun günlük beslenmesine nasıl uyarlayacağını düşünüyorsan işte harika bir öneri; Çocuğunuz için hazırladığınız smoothielere, chia veya keten tohumunu bir yemek kaşığı ekleyerek onun lif alımını biraz daha artırabilirsiniz. Böylece lif alımını artırmanızın yanı sıra sıvı alımını da desteklemiş olursunuz.

  • Beyaz ve nişastalı ürünleri tüketmeyi bırakın:

Çocuğunuzun öğünlerine biraz daha fazla lif eklemenin yanı sıra, çok fazla beyaz nişastalı gıda (beyaz ekmek, beyaz pirinç, beyaz makarna vb.) yemediği konusunda dikkatli olun. Bu yiyecekler dışkıyı yapma sırasında ağrı ve acıya sebep olacaklarından dolayı çocuğunuzda korku veya çekinme durumu oluşturabilir.

  • Sabahları tuvalet rutini oluşturun:

Genellikle kabızlık yaşayan çocuklarda önerim, tuvalette en az 10-15 dakika acele etmeden bir sabah rutini kurmaktır. Rahatlamayı evden çıkmadan sağlamaları fark etmeseler de çocuğunuzun gün içindeki davranışları için oldukça önemli.

  • Bir probiyotik deneyin:

Çocuklarda probiyotik kullanılmasının dışkı sıklığını artırabileceği ve kabızlıkla mücadele edebileceğini göstermektedir.

  • Doğal hazırlayacağınız laksatif işinize yarayabilir:

Bu dediğimi yanlış anlamamak için dikkatlice okuyun. Eğer denediğiniz yollarda başarısız olursanız, önerim kesinlikle doğal ve tatlandırılmamış elma, armut veya kuru erik suyu. (öğün ile 1/2 bardak kadar). Bu doğal laksatifler bağırsak içine sıvı çekmeye için yardımcı olur, böylece dışkının geçmesini kolaylaştırır.

admin

Leave a Comment
Paylaş
Yayınlayan
admin