TEBRİKLER!!! OKUL BAŞLIYOOR!
Okul başladııııı! Artık çocuğunuz, kendi başına beslenme ve bazı etkinlikleri tek başına yapma gibi bir birey olmanın gerektirdiklerini yapma yolunda adımları atıyor.
Okul hayatında çocuğunuzun sağlıklı beslenmesi hem eğitim hayatı için hem de kendi sağlığı için çok önemli. Ne yazık ki her aile sizin kadar bilinçli olamıyor bu yüzden okul ilk olarak evde başlıyor.
Çocuğunuzun sağlıklı bir birey olarak gelişmesi için haydi gelin birlikte çocuklarımızın beslenme çantalarını hazırlayalım!
Beslenme çantasının yeterli ve dengeli olması gerekir. Dengeli beslenme bizim için sağlıklı anlamına gelse de çocuklarımız için sıkıcı ya da vahşete dönüştürebilecek bir hale gelebilmektedir. Çocuğunuzla orta noktada buluşarak çocuğunuz için de beslenme çantasını eğlenceli bir hale getirebilirsiniz. Beslenme çantalarında çocuğunuzun seveceği besinler yer almalıdır. Sevmediği besinleri ilgi çekici hale getirerek sevmesini sağlayabilirsiniz.
Hazırladığınız beslenme çantası okula giderken ve dönüşte aynı mı? Çocuğunuz okulda beslenme çantasındaki besinleri tüketmiyor mu? Gelin birlikte bunları nasıl değiştireceğimize bakalım.
Beslenme çantasını çocuğunuzla birlikte hazırlayabilirsiniz. Mutfakta bir şeyler hazırlamak çocukların ilgisini çekebilir. Böylelikle beslenme çantası çocuğunuz için eğlenceli bir hale gelebilir.
Beslenme çantasının bölmelerinde besinleri dengeli dağıtmaya özen gösterebilirsiniz. Birlikte hazırlarken çocuğunuz hem besinleri tanır hem içeriklerini öğrenir. Böylece sağlıklı bir beslenme çantası çocuğunuz için bir alışkanlık haline gelir.
Beslenme Çantası Bölmeleri; protein ve enerji açısından dengeli ve yeterli olmalıdır. Protein, enerji, vitamin ve mineraller açısından zengin olmalıdır ki çocuğunuzun sağlıklı büyüme ve gelişimi devam etsin. Gün içerisinde yorgunluk hissetmemesi için bu önemli bir faktördür. Aynı zamanda dikkatinin dağılmaması, halsizlik, yorgunluk ve uyku halinin olmaması için beslenme çantasının yeterli olması önemlidir. Bu amaçla süt ve süt ürünleri, et-yumurta, kuru baklagiller, tahıl, sebze ve meyve verilebilir.
Beslenme Çantasında Olması Gereken Besinler:
- İçecek olarak süt, ayran, taze sıkılmış meyve suları tercih edilebilir.
- Beyaz ekmek yerine tam buğday, tam buğday unundan yapılmış kek veya kurabiyeler tercih edilmelidir.
- Alternatif olarak çocuğunuza değişik tatlar denetmek istiyorsanız; Ev yapımı kurabiye ve kekler, chialı puding, çikolatalı süt, yoğurtlu içecekler.
- Sandviç hazırlarken tam tahıllı ekmek kullanabilirsiniz ve içerisine peynir, yeşillik, domates, salatalık bazen yumurta ekleyerek sandviçinizi hazırlayabilirsiniz.
Beslenme Çantasında Uzak Durulması Gereken Besinler
Çocuğunuzun beslenme alışkanlığı sağlıklı hale getirilmelidir. Okul kantinlerinde çok fazla boş enerji kaynakları bulunmaktadır. Her aile bilinçli bir şekilde beslenme çantası hazırlamaz bazı çocuklar arkadaşlarında görüp hazır gıdalara özenebilirler. Bu durumda beslenme çantasına hazırladığınız besinleri ilgi çekici hale getirebilirsiniz. Çikolata, cips, gazlı ve tatlandırıcılı içecekler, katkı maddeleri içeren bisküvi, kek, kraker vb. ürünlerden uzak durulması gerekir.
Beslenme çantasının içi hazır. Peki bu besinlerin saklanması ve besinlerin korunması nasıl olacak gelin hep beraber bunları öğrenelim.
Gıda Güvenliği
- Bakteri üremesini önlemek için çocuğunuzun okuldan gelir gelmez yeme – içme çantasını boşaltın ve yıkayın.
- Bir gece önce paketleyin ve paketlediklerinizi buzdolabında saklayın.
- Yemeye hazır olana kadar yiyecekler soğuk tutmak için daima buz paketi ile hazırlayın.
- Sıcak yiyecekler için, termos içine kaynar su dökün ve birkaç dakika bekletin. Sıcak yiyecekleri ısıtın. Kaynar suyu termostan dökün ve sıcak yiyecekleri aktarın.
Saklanması
- Beslenme çantasının alüminyum olması sıcak yemekler için istenmeyen bir durumdur. Çünkü sıcaklık etkisiyle plastik kalıntıları ve asitlik yiyeceklere geçerek mikroorganizma üretebilmektedir.
- En uygun kaplar cam malzemelerden yapılmış olmalıdır. Mikroorganizma geçişi ve besin kaybı en az cam kaplarda olmaktadır. Aynı zamanda sıcağa dayanıklıdır ve besinlerde bozulma olmasını önler. Bu hazırladığınız besinlerin çocuğunuza doğru bir şekilde ulaşmasını sağlar.
- Her besinin saklanmasına ayrı ayrı dikkat edilmelidir. Çünkü hazırlama aşaması kadar saklama aşaması da önemlidir. Mesela meyveleri kesip beslenme çantasına koymamalıyız. Bu durum bazı meyvelerin kararmasına neden olmaktadır. Peyniri beslenme çantasına koyup dışarıda bırakmamalıyız ve hava almayacak şekilde şeffaf folyoya sararak koruyabiliriz. Bu besinlerin her birine dikkat ederek besin içeriği kaybını minimum düzeyde tutmalıyız.
Leave a Comment