BESİN SEÇİMİ

Çocuğunuzun iyi bir iştahı varken birdenbire yemek seçmeye mi başladı? Ne yapmalıyım diye mi düşünüyorsunuz? Yazımı okumaya devam edin.

Yemeye başladıktan sonraki ilk yıl yani 6 ay ile 18 aylık süreç içerisinde, bebeğiniz genellikle sağlıklı ve mutlu beslenmenin temellerini atar. Bu dönemde bebeğinize yemek yedirmek oldukça kolaydır. Ancak, tüm bu yiyecekleri sorgulamadan yediği dönem maalesef sona erer. Çünkü 18 ile 24 aylık dönemde bebeğinizin bilişi olgunlaşmıştır ve renk, doku, tat gibi ayrıntıları yapabildiğinden daha fazla analiz edebilir. Bu kez çocuğunuzun yeni keşfettiği bağımsızlığını anlamanız sizin göreviniz. Eğer bu dönemde çocuğunuzu anlamazsanız, daha yüksek bir tat alma duygusu ve yiyecek hakkında fikir oluşturma yeteneği, besin seçme durumunun ortaya çıkmasına neden olabilir.

Unutmayın, çocuğunuz öğrenmeye yeni başlıyor. Aşina olmadığı yiyeceklerle karşılaştıklarında tereddütlü veya gergin olabilir. Geçmişte denedikleri ve kabul ettikleri bir yemeği servis etseniz bile, bu çocuğunuza tanıdık gelmeyebilir. Örneğin, farklı biçimlerde veya farklı bir sosla yedirmek istediğiniz yiyecekleri yemek istemeyebilir.

Yeni yürümeye başlayan çocukların besinle etkileşime girmesi önemlidir. Kendilerine güvenmelerini sağlamak için dokunmalarına, oynamalarına ve aynı yiyecekleri yemelerine izin verin. Bu alışma sürecinin biraz zaman alabileceğini unutmayın, bu yüzden sabırlı olun!

Yemek zamanları çocuğunuz üzerinde baskı kurmayın ve her zaman pozitif olmayı unutmayın. Çocuğunuzun güvenini yerine getirebilecek bazı ipuçlarımın da sizler için yararlı olabileceğini düşünüyorum.

  • Çocuğunuza oyunla yemek yedirmeye çalıştığınızda bile üzerinde baskı hissedebilir. Geri çekilin ve istediği kadar yemesine izin verin.
  • Yemek masasında veya mama sandalyesinde uzun süre oturması için çocuğunuzu zorlamayın.
  • Yemek sırasında yorum yapmayın. Siz aslında olumlu bir etki yaratacağını düşünseniz bile çocuğunuz yemek hakkındaki kötü yorumlara da alışır.
  • Yiyecek miktarlarını abartarak çocuğunuzu korkutmayın. Alışma sürecinde porsiyonlara dikkat edin.
  • Ailece yemek yediğinizde farklı şeyler deneyin. Çocuğunuz sizi görüp cesaretlenebilir ve yemek yeme konusunda istekli olabilir.
  • Eğer çocuğunuz büyükse market alışverişlerini birlikte yapın. Böylece çocuğunuza besinlerin eğlenceli olduğunu anlatabilir, birlikte yemek yaparak keyifli vakit geçirebilirsiniz.
  • Çocuklarınıza hemen örneğin ‘o nasılsa et yemez’ ya da ‘sebze yemiyor o’ diyerek etiketlemeyin, bu çocuğunuzun özgüvenini düşürmekle kalmaz aynı zamanda onları bu yiyeceklerden de uzaklaştırır.
admin

Leave a Comment
Paylaş
Yayınlayan
admin