ANNE SÜTÜNÜ NE ZAMAN KESMELİYİM?
İlk 6 ay anne sütü bebeğinizin tüm ihtiyaçlarını karşılamaya yeter. Bebeğiniz 6 aylık olduğunda ise ek besinler almaya hazırdır. Bebeğinizin demir ve çinko depoları azalmaya ve diğer besin öğelerine ihtiyacı artmaya başladığından ona ek besinler vererek bunu telafi etmelisiniz.
Peki bebeğime yeni yiyecekler verirken anne sütünü ne zaman kesmeliyim?
Ne zaman emzirmeyi bırakacağınız konusunda en doğru kararı verecek olan sizsiniz. Siz ve bebeğiniz hazır hissedene kadar bir tarih belirlemeniz gerekmiyor ama unutmayın ilk 6 ay mutlaka bebeğinize anne sütünden başka bir şey vermeyin. Amerikan Pediatri Akademisi annelerin en az bir yıl boyunca emzirmelerini öneriyor ve eğer anne ile bebeği istekliyse daha uzun süre emzirmeye teşvik ediyor. ( Süreç 2-2.5 yaşına kadar devam edebilir)
6.ayda ek besinlere başladığınızda da anne sütüne devam etmelisiniz. Çünkü bebeğiniz yediği her yiyeceğin tüm besleyici unsurlarından faydalanamaz, besinlerin içerdiği vitamin ve minerallerin emilimini yeterince sağlayamaz. Ayrıca bebeğinizin beslenmesini çeşitlendirmeniz de zaman alacaktır. Bebeğiniz ek gıdalara alışsa bile anne sütünü kesmek için aceleci davranmayın. Üstelik anne sütüne devam etmeniz bebeğinizin enfeksiyonlardan korunmasına yardımcı olduğu gibi katı besinlerin sindirimine yardımcı olduğu da bilinmektedir.
Emzirme, hem sizin için hem de bebeğiniz için faydalıdır. Bebeğinizle aranızda bir bağ kurar. Ancak bebeğinizi sütten kesme, emzirme süreci boyunca siz ve çocuğunuz arasında yarattığınız yakın bağın sona ereceği anlamına gelmez. Yalnızca artık bebeğinizin gelişimini farklı bir şekilde desteklediğiniz ve onu farklı bir şekilde beslediğiniz anlamına gelir.
Sütten kesmeniz sizin veya bebeğinize bağlı gerçekleşebilir:
Bebeğe bağlı sütten kesim: Bebeğiniz emmeye olan ilgisini kaybettiğinde emzirmeyi bırakmak en kolayıdır. Bu ilgi kaybı bebeğiniz katı besinlere başladıktan sonra, herhangi bir zamanda gerçekleşebilir.
Anneye bağlı sütten kesim: İşe dönecekseniz veya artık zamanının geldiğini düşünüyorsanız emzirmeyi bırakmaya karar vermiş olabilirsiniz. Bu süreç uzun zaman ve sabır gerektirecektir. Bebeğinizin emmeye olan ilgisi varsa emzirmeyi bir anda değil aşama aşama bırakmalısınız. Emzirmeyi aniden bırakmanız, bebeğiniz için travmatik olabileceği gibi ve sizin için de süt kanalınızda tıkanmaya, göğüs uçlarınızda enfeksiyona sebep olabilir.
EMZİRMEYİ NASIL BIRAKMALIYIM?
- Bebeğinizi sütten kesmeyi kademeli olarak gerçekleştirin.
- Bebeğiniz emerken geçirdiği süreyi kısaltmaya çalışın.
- Eğer günde birden fazla emziriyorsanız emzirme zamanlarını ertelemeyin.
- Emzirmek yerine biberon veya bardakla süt verdiğinizde bebeğiniz ne tepki veriyor bakın. Bebeğinizin biberona alıştığında emme tekniklerinde bozulmalar oluşup, meme başı şaşkınlığı yaşanabiliyor. Biberon emmek daha kolay olduğundan bebek buna kolayca alışıp meme emmekten hoşlanmayabilir.
Leave a Comment