6-12 YAŞ ÇOCUK BESLENMESİ

Çocuklar; sağlıklı bir şekilde büyümek, hastalıklardan korunmak, ihtiyaç duydukları enerji ve besinleri sağlamak için düzenli öğünlere ve atıştırmalıklara ihtiyaç duyarlar. Aile ile birlikte hazırlanan ve birlikte yenilen yemek, onları çeşitli yiyeceklerden keyif almaya teşvik edecektir. Çocuklarda bütün gün yemek yerine atıştırmak, genellikle dengesiz beslenmeye neden olur. Sağlıklı yemek yeme alışkanlıklarını teşvik etmek için, televizyon veya bilgisayar oyunlarının dikkati dağıtmadan oturup ailecek yemek yemeye özen gösterilmelidir. Bu yaş grubundaki çocuklar günün en önemli öğünü olan ve gün içindeki enerjiyi sağlaması için mutlaka kahvaltı öğününü yapmalıdırlar.

Peki 6-12 Yaş Grubundaki Çocuklar Nasıl Beslenmelidir?

1. Meyve ve sebzeler:

Meyve ve sebzeler, hastalıklarla mücadelede önemli olan birçok vitamin ve mineral sağlar; ayrıca düzenli bağırsak hareketlerini sürdürmeye ve kabızlığı önlemeye yardımcı olan lifi içerirler.

Meyve ve sebzeler bir ana yemeğin parçası olarak, yemeğin yanına doğranmış olarak, atıştırmalık olarak, meyve suyu veya smoothie olarak beslenmeye dahil edilebilir. Çocukların her gün en az 5 porsiyon meyve ve sebze yemesi hedeflenmelidir.

  • 1 orta boy muz, elma, portakal, şeftali
  • 2 küçük meyve örn. erik, kayısı, satsuma
  • Bir avuç üzüm, kiraz, çilek
  • 3 yemek kaşığı pişmiş sebze veya meyve
  • Salata

2. Tam tahıl, Ekmek, Makarna:

Tam tahıl ekmek makarna, kan şekerini hızlı yükseltmeyen yavaş salınımlı enerji veren karbonhidratlı besinlerdir. Karbonhidrat kaynağı olarak, kepekli ve tahıllı ekmek, tam buğdaylı makarna ve kahverengi pirinç gibi rafine edilmemiş yüksek lifli ekmek ve makarna türleri tercih edilmelidir. Çocuklarda her öğünde ve bazen de öğün aralarında ara öğün olarak bir karbonhidrat kaynağı almayı hedeflenmelidir.

3. Et, Tavuk, Balık ve alternatifleri:

Bunların hepsi, çocukların kaslarının büyümesine ve onarılmasına yardımcı olmak için önemli olan proteinli besinlerdir. Yağsız et, balık, kuru fasulye, yumurta, baklagiller ve mercimek gibi çeşitli farklı protein içeren yiyecekler beslenmeye eklenmelidir. Çocuklar için günde en az iki kez protein alımı hedeflemelidir.

4. Süt ve süt ürünleri:

Süt ve süt ürünleri kalsiyum içeren besinlerdir ve çocuğun beslenmesinde kemik ve diş gelişimini desteklemek için önemlidir. 5 yaşından büyük çocukların günde üç kez süt ürünleri yemesi hedeflenmelidir.

5. Yağ ve şeker içeren besinler:

Yağ, büyüme ve gelişmeyi sağlamak ve yağda eriyen vitaminleri sağlamak için çocuğun diyetinin önemli bir parçasıdır. Çocuklara ideal olarak bitkisel kaynaklardan elde edilen sağlıklı yağlar sunulmalıdır. Hamur işleri, cipsler ve mamul ürünlerde bulunan yağlar çocuklar için oldukça zararlıdır.

Şeker bize herhangi bir vitamin veya mineral vermez, sadece kalori verir, bu da düzenli olarak yenildiğinde aşırı kilo alımına neden olabilir. Şeker diş çürümesine de neden olur. Diyette sağlıksız yağlara ve şekere yer verilmemelidir.

6. İçecekler:

Çocuklara verilmesi gereken ideal içecekler su ve süttür. 200 ml saf meyve suyu porsiyonu, günde 2 porsiyon meyve olarak sayılır. Meyve aromalı hazır içecekler çocuk beslenmesinde hiç tercih edilmemeli veya minimumda tutulmalı ve ilk tercihiniz her zaman şekersiz içecekler olmalıdır.

Siz de çocuğunuzun geleceğinize gerçekten iyi bir yatırım yapmak istiyorsanız gelin beraber sağlıksız alışkanlıklarını sağlıklı alışkanlıklarla değiştirelim.