ALERJİ

Bebeğinizin sindirim sistemi ve bağışıklık sistemi ilk yılda gelişimini tamamlamaya devam eder. Her gün çevresinde bulunan yiyeceklere oluşturduğu immünolojik bir tepki olan alerji bebeğinizde kaşıntı, hapşırma, kızarma, nefes darlığı, ishal, kusma ve döküntüyle gözle görülür hale gelir. Bu tepkinin oluşturduğu semptomlarla karşılaşmamak için yiyecekler hakkında bilgilenmenizde fayda var. Bu besinlerin içerisinde alerjiye neden olan maddeler genellikle protein yapısındadır. Gelin bu yiyeceklere birlikte göz atalım.

  • İnek sütü: Beslenmelerinde esas olan inek sütü, yapısındaki proteinler nedeniyle bebeğiniz için alerjiye neden olabilecek yiyeceklerin arasında ilk sırada yer almaktadır. 1 yaştan sonra başlanması gereken inek sütüne daha önceden başlarsanız gelişmemiş bağırsak yapısı ve fonksiyonundan dolayı inek sütündeki proteinleri tam olarak sindiremez. Bu nedenle vücutta istenmeyen tepkiler meydana gelmektedir. Unutulmamalıdır ki bebeğinizin inek sütüne alerjisi varsa tüm süt ve süt ürünlerine başlamadan önce bir ürünün ne kadar inek sütü içerdiğine veya üründe inek sütü olup olmadığına dikkat edilmelidir. Bebeğinizdeki alerji ciddiyetine göre inek sütünün miktarı önem taşımaktadır.
  • Yumurta: inek sütü gibi hem sıklıkla tüketilen hem bazı yiyeceklerin içinde yer alan yumurta yaygın alerjen bir besindir. Bebeklikte yaygın olarak karşılaşılan yumurta alerjisi yıllar geçtikçe azalır ve tamamen kaybolur. Fakat bebeğinizde yumurtaya başlarken dikkatli olmalısınız sarısı ile başlamalısınız. Çünkü yumurta akına olan alerji sarısına oranla daha fazladır. Yumurta akına da bir yaşından önce başlamayın, başladığınız da ise azar azar arttırabilirsiniz. Alerji belirtileri ortaya çıktığında ise kesmeli veya bir süre ara vermelisiniz.
  • Soya: İnek sütüne alerjisi olan bebeklerin genellikle soya sütüne de alerjisi vardır. Burada size düşen görev eğer bebeğinizde soya ürünlerine karşı bir alerji varsa bebek formül etiketlerinin daha kapsamlı incelenmesidir. Etiket bilgi okuma ve becerisi kazanmanız hem sizin hem de bebeğiniz için oldukça önemlidir. Bir beslenme uzmanı tarafından yardım alarak bu konuda pratiklik kazanabilirsiniz.
  • Yer fıstığı ve diğer yağlı tohumlar: Soya sütünde belirttiğim gibi etiket okuma bilgisi bu grupta da oldukça fayda sağlamaktadır. Çünkü piyasada içeriğini tam anlamıyla bilmediğimiz birçok yiyecek bulunmaktadır. Etiket okumak bize hayat boyu besinleri kontrol etmemize olanak sağlar. Yer fıstığı alerjisi kendini bebeklik çağında gösterir ve çoğu zaman hayat boyu sürer. Bu grubun semptomları ani seyreder. Bilinçli bir şekilde hareket ederseniz alerjinin oluşturabileceği semptomları minimum düzeye indirebilirsiniz.
  • Tahıllar ve balık (somon ve ton balığı) gibi besinlere de bebeğinizin alerjisi olabilir.

Ailede besin alerjisi varsa bebeğiniz için dikkatli olmalısınız. Bebeğinizin sindirim sistemi hassas olacağından alerjiye neden olabilecek besinlere dikkat etmelisiniz ve doktorunuza danışarak hareket etmelisiniz.

Besin alerjisini takip etmek için;

  • Bebeğinize her seferde tek malzemeli besinle başlayarak, yeni besinin herhangi bir alerjik reaksiyon yaratıp yaratmadığını izleyin.
  • 3 gün kuralını uygulayın.
  • Yeni başladığınız besini, ilk gün az miktarda verip 3. Günün sonunda verilmesi gereken miktara ulaşın.
  • Yeni besini sabah-öğle saatlerinde vermenizde fayda var. Çünkü bir alerji belirtisi olursa gözlemlemeye başlayabilmeniz bu açıdan önemlidir.
  • Besinleri karıştırmak için acele etmeyin. Eğer besinleri erken karıştırmaya başlarsanız alerjiye neden olan besini bulmakta zorlanırsınız.

3 Gün Kuralı:

  • Her yeni besinin ardından diğer besin verilene kadar 3 gün bekleyin.
  • Yeni gıdaya 3 günün sonunda başlayın.
  • Böylece bebeğinizin bir besine karşı alerjisi varsa saptamış olursunuz.
  • Herhangi bir reaksiyon olduğunda besini vermeyi kesin ve doktorunuza, diyetisyeninize, çocuk hemşirenize bildirin.

3 GÜN KURALI İle İlgili Yazımı Okumak İçin Tıklayın

admin

Leave a Comment
Paylaş
Yayınlayan
admin