18 AY – 3 YAŞ ÇOCUK BESLENMESİ
Çocuğunuzun büyümesiyle yemeklerin besin ögelerinin içeriklerine daha çok dikkat etmenizde fayda var. Artan enerji ihtiyacını çocuğunuzun sağlıklı gelişmesi için tükettiği besinlerin gereksinimlerini karşılaması gerekir. Çocuğunuzun büyüdükçe farkındalığı artar. Bazı davranışlar alışkanlığa dönüşebilir. Bu yaş grubu çocuklar yemek seçmeye başlar. Bu durumla karşı karşıya kaldığınızda çocuğunuzla inatlaşmaktan kaçının! Eğer inatlaşırsanız ters tepkiyle karşılaşabilirsiniz. Onun yerine akışına bırakıp çocuğunuzun kendi kararıyla yemesine olanak sağlayabilirsiniz. Sevmediği besin gruplarıyla sevdiği besin gruplarını karıştırarak sunabilirsiniz. Bu durumda karışık tatlarla sevmediği besini kamufle etmiş olursunuz. Sevmediği besinleri farklı yöntemlerle pişirerek veya baharatlar ekleyerek farklı bir şekilde çocuğunuza sunabilirsiniz.
Çocuğunuz yemek seçmeye başlasa da yemek yemese de masada birlikte oturmayı alışkanlık haline getirtin. Bir süre sonra sizi izleyerek sizi örnek almaya başlayacaktır masada farklı besinleri tüketerek yemesini sağlayabilirsiniz. Çocuğunuza kendi yediğiniz yemeklerden de sunabilirsiniz. Çocuğunuz yemek yemediği zaman ona baskı yapmayın. Yemeği çocuğunuz için yeni stratejiler geliştirerek eğlenceli hale getirebilirsiniz. Aşağıdaki stratejileri dilerseniz size yol gösterici olabilir.
- Günün beslenmeye ayrılmış bölümlerinde seveceği besinlerden tercih etmeniz teşvik edici olabilir fakat menü tamamıyla sevdiği besinlerden oluşmamalıdır. Aile ile beraber hangi besin varsa onu tüketmesi diğer besinlere de alışkanlık kazanmasını sağlayacaktır.
- Çocuğunuza besin seçme özgürlüğü tanımalısınız. Seçenekleri arttırıp sağlıklı besinler arasında istediğini seçmesini sağlayarak baskı altından kurtulmasına yardımcı olursunuz. Çocuğunuzun besini kendi seçtiği için yemesi daha kolay olacaktır.
- Beslenme alışkanlıkları zamanla değişiklik gösterebilir. Eskiden yediği besinleri daha rahat tanıyabilirler sizin karıştırıp verdiğiniz besinleri ayrı ayrı tüketmek isteme eğiliminde olabilir. Çocuğunuzun bu isteğini anlayışla karşılayıp onun istekleri doğrultusunda bir yol izleyebilirsiniz.
- Bazı yemekleri tüketmek istemezse endişeye kapılmayın. İstemediği yemekleri zorlamak yerine aynı besin grubundan başka yiyecekleri verebilirsiniz.
- Çocuğunuzun isteğine göre yemeğin ısısını ayarlayın. Çünkü çok sıcak veya çok soğuk tüketildiği zaman çocuğunuzun o yemekten soğumasına neden olabilir.
- Yemekle ödüllendirmeyin! Yemek yediği zaman yemekle ödüllendirmeniz çocuğunuzun sağlıksız atıştırmalıklara yönelmesine neden olabilirsiniz. Bu yüzden yemek zamanı sadece yemek yemesini sağlamalısınız.
- Doyduğu zaman zorlamayın ve daha fazla yemesi için ısrarcı olmayın. Çocuğunuz doyduğu zaman yemekle oynamaya başlar, sofradan kalkmak ister, ağzında besin tutmaya başlar ve yemek yemesi yavaşlar bu durumda bırakmasına izin vermelisiniz.