6 AY BEBEK BESLENMESİ

Anne sütü artık bebeğinize yetersiz mi geliyor?

Bebeğiniz artık çocukluk dönemine adım atıyor. Bebeğinizin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için ihtiyacı olan besin ögelerine ek besinlerle desteklemek birinci göreviniz. Ek gıdalara başlama ve bebeğinize pek çok sağlıklı, çeşitli, dengeli yemekler hazırlama çocuğunuzun beslenmesinde adeta bir maceradır. En önemlisi doğal lezzetlerle hazırlayacağınız ev yemekleri onun sağlıklı büyüme ve gelişmesi için önemlidir. Ancak her şeyden önce bebeğiniz için ana besin kaynağının anne sütü olduğunu unutmayın. Bebeğiniz için hazırlayacağınız alternatif besinler sadece bir ek gıdadır. Bu gıdaları bebeğinize verirken anne sütünü vermeyi ihmal etmemelisiniz.

Bebeğinize bu ayda, hangi besinleri vereceğinizi ve ne miktarda vereceğiniz hakkında tereddütleriniz olabilir. Öncelikli olarak dikkat etmeniz gereken bebeğinizin damak tadına uygunluğu ve besinin doğallığıdır. Bu süreçte her ay tek tek besin sunarak hangi besinleri seveceğini, hangi besinleri sevmeyeceğini ve hangi besinlere hassasiyeti olup olmadığını göz önünde bulundurmalısınız. Bebeğinizin sindirim sistemi tam olarak gelişimi tamamlamadığı için kolay tüketebileceği ek gıdalarla başlamanızda fayda var. Ek gıdaya başlamanızla birlikte bebeğinizin aldığı besinleri kolay sindirebilmesi için bebeğinizin vücudu suya ihtiyaç duymaktadır. Ek gıdalara başlandığı andan itibaren bebeğinize su içme alışkanlığı kazandırmalısınız ki aldığı ek gıdaları sindirebilmekte zorlanmasın.

Ek gıda olarak anne sütünün yanında ilk olarak meyve- sebze püreleri ve yoğurdu tercih edebilirsiniz. Meyve ve sebzelerin mevsiminde olmasına dikkat etmelisiniz. Başlangıçta karışık tatlardan kaçınınız. Bu karışık tatlar bebeğinizin ek gıdayı reddetmesine neden olabilir. Böyle bir durumda bebeğinizin hangi besini reddettiğini anlayamazsınız bu yüzden besinleri teker teker vermek hangi besini kabul edip etmediğini anlayabilmenizi daha kolay sağlar. Bir besini ilk kez verdiğinizde yeni bir besini 3 gün boyunca vermeyin. Eğer bir hassasiyet belirtisi gösterirse bunun hangi besinden dolayı olduğunu anlayabilirsiniz. Bebeğinizin yemekle oynamasına, yemeğe alışmasına ve denemesine izin verin. Bir yemeği vermeye çalışırken kafasını çevirirse veya reddederse zorlamayın. Sabırlı olup denemeye devam edin.

Ne kadar ölçüde vermeliyim?

Başlangıç olarak küçük miktarda başlayın bebeğiniz gıdayı kabul edince birkaç gün veya hafta içinde azar azar arttırmaya başlayın. Miktar konusunda bebeğiniz sizi yönlendirecektir. Doyduğunda gerekli sinyallerle size geri dönüşte bulunacaktır. Aceleci davranmayın ve bebeğinizi izleyerek hareket edin. Bebeğinizin ilk olarak yemek yemeyi öğrenmesi ve alışkanlık kazanmasını sağlamalısınız. Bebeğiniz ek gıdalara alışınca daha fazlasını yemek isteyecektir. 30ml ve 100ml arasında kendiniz bu miktarı bebeğinizin geri dönütüne göre ayarlayabilirsiniz. Bebeğinize 2-3 öğün şeklinde verebilirsiniz. Öğün aralıklarını 3 saat şeklinde düzenleyebilirsiniz. Bebeğinizin uyanma saatine göre öğün aralıklarını düzenlemelisiniz.

Kıvamı nasıl olmalı?

Bebeğinizin ek besinleri kolay tüketebilmesi için kıvamı iyice ezilmiş püre şeklinde olmasını sağlamalısınız. İlk olarak sıvı hale getirmelisiniz. Yaptığınız püreye anne sütü veya devam sütü ekleyerek besin değerini arttırabilirsiniz. Başta sıvı halde verip katı gıdaya alıştıkça sıvı miktarını azaltabilirsiniz. Ancak bu besinlerin pütürsüz ve çok iyi şekilde ezilmiş olmasına dikkat etmelisiniz ki bebeğiniz besini tüketirken zorlanmasın.

Peki hangi besinleri vermeliyim?

  • Anne sütü
  • Anne sütü yoksa devam sütü
  • Meyve püresi (şeftali, armut, elma)
  • Sebze püresi (havuç, kabak, balkabağı)
  • Yumurta sarısı (1/8’i ile başlanmalı, 2-3 gün içerisinde ¼’ü verilmeli)
  • Pekmez